Informacja dla osób zbierających grzyby w celach handlowych i na własny użytek
Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 17 maja 2011 roku w sprawie grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych, środków spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnień klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy (Dz. U. z 2011 r. nr 115, poz. 672) grzyby świeże, rosnące w warunkach naturalnych, świeże i suszone, pozyskiwane z grzybów rosnących w warunkach naturalnych, mogą być oferowane konsumentowi finalnemu wyłącznie w placówkach handlowych lub na targowiskach pod warunkiem uzyskania atestu grzyboznawcy lub klasyfikatora grzybów.
UWAGA! Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Oświęcimiu nie wystawia atestów na grzyby.
Klasyfikator grzybów posiada uprawnienia do oceny wyłącznie grzybów świeżych, natomiast grzyboznawca posiada uprawnienia do oceny grzybów świeżych i suszonych.
Osoby zbierające grzyby na własny użytek mogą uzyskać poradę w siedzibie Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Oświęcimiu.
Zachęcamy do obejrzenia filmowego materiału edukacyjnego przygotowanego przez Główny Inspektorat Sanitarny pt. "Bezpieczne Grzybobranie":